(מתוך כתבה שכתבתי לירחון הורים וילדים 2017)
ברוכה הבאה לתקופה המכונה "משכב הלידה" – "חופשת לידה". תקופה זו נמשכת שישה שבועות והיא מלאה בשינויים, ולרוב לא תנוחי בה כפי ששמה יכול לרמז. נתרכז במספר נושאים רלוונטיים לתקופה זו שפחות מדברים עליהם:
- הפיזיולוגיה שאחרי הלידה: משקל, פעילות גופנית והפרשות שלאחר לידה.
- חזרה לשגרת הזוגיות ואמצעי מניעה.
- סימנים המחייבים התערבות רפואית לאחר הלידה.
הפיזיולוגיה שלאחר הלידה
משקל
רובנו המוחלט לא משתחררות מבית החולים בסקיני ג'ינס, ואין מה להיבהל מכך. לרובנו תהייה בטן קטנה ורכה (מעיין "כרס בירה"). הסיבה לכך, מעבר לעלייה במשקל ולאגירת נוזלים סביב הלידה, היא שרירי הבטן היו מתוחים כמה חודשים וייקח להם זמן לחזור לאורכם הרגיל וליכולת שלהם להחזיק את הבטן פנימה. הרחם עדיין גדול ושרירי, אך תוך כשבועיים יחזור לאגן ותוך כשישה שבועות יחזור לממדיו הרגילים (מגודל של מלון סמוך ללידה לגודל של אגס). תהליך זה מלווה בהתכווצויות המופיעות בעיקר סביב הנקה, שעלולות לגרום לכאב. במידה והכאב משמעותי ניתן לקחת נוגדי כאב סמוך להנקה. לידיעתך, רק 30 אחוז מהנשים תחזורנה למשקלן תוך 6 שבועות ממועד הלידה.
חזרה לפעילות גופנית
במהלך ההריון הלב פועם במהירות גבוהה יותר וספיקתו גבוהה יותר, במהלך השנה שלאחר הלידה ספיקת הלב יורדת בהדרגה וחוזרת לרמה הרגילה שלה, ישנן ספורטאיות המנצלות את ספיקת הלב הגבוהה ומתכננות לידה כך שתתרחש כשנה לפני תחרויות גדולות. לאשה הממוצעת שפשוט מעוניינת לחזור לפעילות גופנית ולחזור למידותיה הרגילות, השאלה המעניינת הינה, מתי אפשר להתחיל? במידה ועברת הריון ולידה ללא סיבוכים ניתן לחזור להתאמן ברגע שאת מרגישה מוכנה, מומלץ להתחיל באופן הדרגתי.
נשים שחוו ניתוח קיסרי – אין מדובר בניתוח קטן (ורק מי שעברה יודעת על מה אני מדברת), במידה ועברת ניתוח קיסרי החזרה לפעילות גופנית הינה הדרגתית יותר, ומומלץ שלא להעמיס על התפרים בדופן הבטן עד לסיום משכב הלידה (שישה שבועות).
הפרשות
מה זה "לוכיה"? יכול להיות שתיתקלי במילה זו במכתב השחרור. לוכיה, בעברית "זוב", הינה הפרשה המגיעה מהרחם לאחר לידה. תחילה הלוכיה אדומה, בהמשך אדמדמה חומה, וכארבעה ימים לאחר הלידה, צפויה להיות הפרשה עם ריח לא נעים הנמשכת בממוצע שלושה עד ארבעה שבועות, אך אצל 10% מהנשים תמשך כשישה שבועות. אצל חלק מהנשים ההפרשה תהפוך ללבנה לקראת סיומה, לרוב אין מדובר בפיטרייה, זהו שינוי פיזיולוגי של רירית הרחם.
דימום
צפוי להיות דימום מספר הימים לאחר הלידה, שילך ויתמעט באופן הדרגתי. ביום השביעי, שמיני לאחר הלידה צפויה התחזקות בדימום המזכירה את היום הראשון שלאחר הלידה. התחזקות זו נובעת מנפילת הגלד של השלייה המכונה "ESCAR". יש לפנות לבדיקה במידה והדימום נמשך ללא החלשות, וממלא מספר פדים..
חזרה לשגרת זוגיות ואמצעי מניעה
כנראה שממקור הישרדותי, הטבע דאג לכך שלא ניצור עוד ילדים בשלב בו אנו עייפות ומחלימות מלידה. למרות שבן הזוג מצפה שסוף סוף תתפני גם אליו, הדבר אינו פשוט כפי שהוא נשמע. לאחר הלידה רמות האסטרוגן והפרוגסטרון נופלות, ועל כן רוב הנשים תרגשנה בעת יחסים כאב הנובע מיובש נרתיקי. ניתן לטפל ביובש זה בתכשירי סיכוך פשוטים על בסיס מים. אצל נשים מניקות, רמות הפרולקטין החשוב בייצור החלב גבוהות, רמות גבוהות אלו גורמות לירידה בחשק המיני סמוך להנקה.
בשבועות הראשונים סמוך ללידה מומלץ שלא לקיים יחסי מין על מנת שלא לגרום לזיהומים ברחם ובאגן. אם לא היה קרע משמעותי במהלך הלידה, והינך מרגישה מוכנה וללא כאב חריג, תוכלי לשוב לפעילות מינית כשלושה שבועות לאחר הלידה.
זיכרי – את צריכה להרגיש מוכנה לכך ובמידה והינך חשה כאב, יחסי מין עלולים רק להחמיר את המצב.
ביוץ ואמצעי מניעה
לאחר הלידה הביוץ מתעכב לתקופה של מספר שבועות עד כמה חודשים, תלוי בהנקה. נשים שאינן מניקות יכולות להרות כבר כחודש וחצי לאחר הלידה, ועל כן מומלץ לפנות לרופא נשים לצורך התאמת אמצעי מניעה. בשל הנטייה המוגברת ליתר קרישיות דם? לאחר הלידה, אם הינך מעוניינת בגלולות, הטיפול יהיה בגלולות המכילות פרוגסטרון בלבד. אם הינך מעוניינת בהתקן תוך ריחמי אין מניעה להכניסו כבר בביקור הראשון אצל רופא הנשים, אך רבים ימליצו לדחות זאת מעט.
יש לציין, כי לנשים לאחר ניתוח קיסרי מומלץ שלא להרות כתשעה חודשים לאחר הניתוח הקיסרי.
סימנים המחייביים התערבות רפואית
- כאב מחתך באיזור הפרינאום: הכאב מוקל באופן הדרגתי, אינך צריכה לשבת על גלגלים ועל כריות מיוחדות. אם לא היה במהלך הלידה קרע משמעותי עליו עודכנת מרופא הנשים, ואינך חשה שיפור הדרגתי בעוצמת הכאב או שאת זקוקה לכריות למיניהן, מומלץ לפנות לבדיקת רופא.
- דימום נרתיקי מתמשך: בימים הראשונים שלאחר הלידה צפוי דימום ההולך ומתמעט. כאמור, צפוי דימום גם ביום ה 7-8 ללידה. אם את מחליפה פדים באופן תכוף, או שהדימום נמשך גם לאחר חמישה שבועות או יותר, עלייך להיבדק.
- כאבי גפיים / קוצר נשימה: לאחר הלידה קיימת עלייה בנטייה ליתר קרישיות ועל כן קיים סיכון מוגבר לפקקת ורידים ולתסחיף ריאתי. כאב ונפיחות חד צדדית בגפיים תחתונות, או קוצר נשימה חדש, שאינו מלווה מחלה ויראלית, מחייבים בדיקת רופא.
- דיכאון אחרי לידה: תופעת דיכאון אחרי לידה קיימת בקרב 15% מהנשים. השינוי ההורמונאלי טומן בתוכו סיכון מוגבר לכך. אם הינך נוטה לבכות בקלות (אין הכוונה לbaby blues המופיע סמוך ללידה (, אינך מרגישה חיבור לתינוק, חשה חרדה, עצבנות, אובדן ביטחון עצמי, נוטה להאשים את עצמך בכל דבר, אינך דואגת לעצמך לצרכים בסיסיים כמו תזונה, שינה ומקלחת, אולי את בדיכאון. חשוב שתדעי שאינך לבד, והינך יכולה לפנות לכל גורם רפואי הזמין לך, והוא יפנה אותך למקום המתאים לך, דרך קופת החולים בה את מבוטחת.
תהיי אמא מספיק טובה
לא הכל מתנהל כמו בספרים! וכפי שאמר דונאלד ויניקוט, רופא ילדים ופסיכואנאליסט בריטי ב 1953, תהיי אמא מספיק טובה, good enough mother, סביר להניח שלא תספיקי הכל ובטוח שתטעי ולפעמים תרגישי מתוסכלת, אבל מספיק שתהיי "אם טובה דיה" היי קשובה לתינוק ולאינטואיציה שלך.
אולי הזכרתי את הדברים הפחות נעימים ואלו שפחות מדברים עליהם, אבל שלא תביני לא נכון, התקופה שאחרי הלידה הינה קסומה ואחרי ההסתגלות שעלולה להיות לא פשוטה, צפוי לך עולם חדש. מהניסיון שלי, הקשיבי לאחרים אך בעיקר לעצמך. שימרי על עצמך כי תינוקך והבית צריכים אמא בריאה עם נפש בריאה.